LV
ENG

Griķi

Griķu granola
25 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 100 g nevārītu griķu
  • 100 g auzu pārslu
  • 1,5 ēdamk. medus
  • 80 g valriekstu
  • 80 g mandeļu
  • 70 g saulespuķu sēkliņu
  • 1 svaigs, smalki sakapāts rozmarīna zariņš
  • 1 tējk. kaltēta bazilika
  • 1 tējk. kaltēta majorāna
  • 1 – 2 tējk. sāls
  • melnie pipari
  • 30 ml olīveļļas
  • 50 ml rapšu eļļas
  • 2 ēdamk. ūdens
  1. Sakarsēt cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Lieciet visas sastāvdaļas lielā bļodā, kārtīgi samaisiet un izlīdziniet uz cepamās paplātes, kas iepriekš izklāta ar cepampapīru.
  2. Cepiet cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam atverot cepeškrāsni un visu apmaisot (gatavai granolai ir jābūt skaisti zeltainā krāsā).
  3. Atdzesējiet un pasniedziet ar salātiem vai citu iecienītu ēdienu.
Griķu kotletes ar sēnēm
45 min
8 pers

Nepieciešams:

  • 1 glāze griķi
  • 300g šampinjoni
  • 1 gb. sīpoli
  • 1 gb. olas
  • 3 ēk. ciete
  • 3 gb. ķiploku daiviņas
  • Sāls
  • Malti melnie pipari
  • Eļļa
  1. Griķus ber katliņā, pārlej ar pusotru glāzi ūdens, liek vārīties, kad ūdens sāk burbuļot, uzliek katliņam vāku, samazina liesmu līdz minimumam un turpina vārīt precīzi 15 minūtes.
  2. Pa to laiku sīpolu un ķiplokus nomizo un sakapā. Sēnes sakapā.
  3. Pannā uzkarsē eļļu, liek cepties sīpolu, ķiplokus un sēnes un maisot cep, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi.
  4. Gatavos griķus ber bļodā, pievieno bļodai pannas saturu, olu, kartupeļu cieti, sāli, piparus un samīca, līdz iegūst viendabīgu masu.
  5. No iegūtās masas veido nelielas kotletes un liek tās cepties pannā iepriekš uzkarsētā eļļā, cepot aptuveni 3–4 minūtes no katras puses.
  6. Pasniedz ar krējumu.
Siltie griķu salāti
30 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 1 paciņa griķu (125. g)
  • 1 zilais sīpols
  • Eļļa
  • Sāls
  • 1 sarkanā paprika
  • 100 g feta siera
  • Ūdens
  1. Izvāra griķus vieglā sālsūdenī.
  2. Krāsnī uz restēm viegli apgrilē papriku. Tad siltu vēl sagriež mazos gabaliņos.
  3. Vidējos gabaliņos sagriež sīpolu un sakarsētās taukvielās viegli apcep.
  4. Sieru sagriež gabaliņos.
  5. Griķus ber bļodā, pievieno silto papriku, sīpolus un sieru. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Visu samaisa.

Grūbas

Grūbu, vistas un sēņu risoto
50 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 250ml baltvīna.
  • 300g OMA grūbas.
  • 1 ēdamkarote sviesta.
  • 1 ēdamkarote olīveļļas.
  • 1l uzvārīts vistas buljons.
  • Saldās paprikas pulveris.
  • 1 ēdamkarote timiāna lapas.
  • 1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta.
  • 2 šalotes sipoli, smalki sagriezti.
  • 3 ēdamkarotes rīvēta parmezāna.
  • sarīvēts parmezāns, pasniegšanai (pēc izvēles).
  • 3 vistas krūtiņas bez ādas, sagrieztas gabaliņos.
  • 400g brūnie un/vai baltie šampinjoni, sasmalcināti.
  1. Lielā katliņā uzkarsē sviestu un eļļu. Sautējiet šalotes un ķiplokus ar garšvielām pēc jūsu izvēles 5 minūtes, pēc tam iemaisiet vistu un apcepiet 2 minūtes.
  2. Pievienojiet miežus un apcepiet 1 min. Ielej vīnu un maisa, līdz tas uzsūcas. Pievieno sēnes un timiānu, tad pārlej ar ¾ buljona. Vāra 40 minūtes uz lēnas uguns, līdz mieži ir mīksti, laiku pa laikam apmaisot un pievieno atlikušo buljonu, ja tas ir pārāk sauss. Noņem no uguns un iemaisa sarīvēto parmezānu. Pasniedz uzreiz, ar maurlokiem un parmezāna sieru.
Grūbu biezputra ar vaniļas jogurtu
15 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 100g OMA grūbas;
  • 75g auzu pārslas;
  • ½ tējk vaniļas ekstrakts;
  • 2 ēd.k. saulespuķu sēklas;
  • 4gb. bio jogurta.
    (Katrs jogurta iepakojums katrai porcijai);
  • 4 lielas vai 8 mazas sarkanās plūmes, sasmalcinātas un bez kauliņiem.
  1. Ielieciet grūbas un auzas traukā, pārlejiet ar 1 litru verdoša ūdens un kārtīgi samaisiet. Pārklājiet un atstājiet uz vienu nakti.
  2. Nākamajā rītā iemaisiet maisījumu pannā un iemaisiet plūmes. Vāra uz lēnas uguns 15 minūtes, bieži maisot un, ja nepieciešams, pievienojot nedaudz ūdens, lai iegūtu patīkamu konsistenci.
  3. Iemaisiet vaniļu jogurtā un pasniedziet kopā ar putru. Nobeigumā pārkaisīt ar saulespuķu sēklām.
Sātīga jēra un grūbu zupa
25 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 1 timiāna zariņš;
  • 50g OMA grūbas;
  • 1 tējk. olīveļļas;
  • 2 tējk. Vusteršīras mērce;
  • ½ liela sīpola, smalki sagriezts;
  • 1 ¾ 1 litra jēra vai liellopa gaļas buljona;
  • 100g zaļās pupiņas (derēs arī saldētas), sagrieztas;
  • 200g jēra kakla fileja, apgriezta no taukiem un sagriezta mazos gabaliņos;
  • 600g dažādu dārzeņu, sagriezti kubiņos. (Pēc paša izvēles - kartupeļi, pastinakus, kāposti u.c.)
  1. Uzkarsēt eļļu lielā kastrolī. Pievienojiet jēram garšvielas un pēc tam cepiet dažas minūtes, līdz tas ir brūns. Pievienojiet sīpolu un grūbas, pēc tam viegli apcepiet aptuveni 1 min. Pievienojiet dārzeņus, apcepiet vēl 2 minūtes, pēc tam pievienojiet Vusteršīras mērci, buljonu un timiānu. Uzlieciet vāku un pēc tam vāriet 20 minūtes.
  2. Kad viss ir pagatavots, apmēram ceturtdaļu zupas ar karoti ievieto atsevišķā pannā un saspiež putrā (vai ielieciet parastajā blenderī un sakuļ), pēc tam samaisiet to pārējā zupā. Pievienojiet zaļās pupiņas, vāriet 3 minūtes, pēc tam zupu salej bļodiņās un pasniedziet ar maizi.

Rīsi

Meksikāņu tomātu rīsi
30 min
5 pers

Nepieciešams:

  • 250g OMA gargraudu rīsi;
  • 1 sīpols, smalki sagriezts;
  • 1 ēdamkarote tomātu pasta;
  • 1 ēdamkarote saulespuķu eļļas;
  • 2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas;
  • 400g konservēti, sasmalcināti tomāti;
  • mazs koriandra ķekars, smalki sagriezts;
  • 750 ml vistas vai dārzeņu buljona;
  • 1 tējkarote čipotles pasta(pēc izvēles, asumam).
  1. Uzkarsē eļļu kastrolī un apcep sīpolu 5 min, līdz tikko sāk palikt mīksti. Pievienojiet ķiplokus un apcepiet vēl minūti, pēc tam iemaisiet čipotles pastu (ja lietojat) un tomātu pastu un vāriet minūti.
  2. Pievieno tomātus un dažas minūtes vāra uz lēnas uguns, tad rīsus izkaisa katlā un maisa, lai tie būtu pārklāti ar tomātu maisījumu. Pārlej ar karstu buljonu, pievieno garšvielas, visu vēlreiz samaisa un uzvāra, pēc tam katlam uzliek vāku un karstumu samazina līdz zemākajam iespējamajam līmenim.
  3. Uzmanīgi vāra uz lēnas uguns 15-20 minūtes, līdz viss šķidrums ir uzsūcies un rīsi ir gatavi. Atstājiet rīsus dažas minūtes nostāvēties no uguns, tad iemaisiet koriandru un pasniedziet.
Ananāsu, rīsu sacepums
10 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 2 olas, sakultas;
  • 85g saldētu zirņu;
  • 400g OMA gargraudu rīsi;
  • 2 tējkarotes sezama eļļas;
  • saujiņa loku, sasmalcināti;
  • 2 ēdamkarotes sojas mērces;
  • 2 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
  • 1½ ēdamkarote saulespuķu vai augu eļļas;
  • ½ tējkarote ķīnas piecu garšvielu maisījums;
  • 400g svaiga ananāsu , rupji sasmalcinātu gabalos.
  1. Pannā uzkarsē 1 ēdamkarote eļļas . Pievienojiet olas, izmaisot tās pa sāniem, lai izveidotu plānu omleti. Kad tas ir pagatavots, saritiniet un uzlieciet omleti uz dēlīša un sagrieziet mazās lentītēs.
  2. Uzkarsē atlikušo eļļu. Pievienojiet ķiplokus, sīpolus un piecu garšvielu maisījumu. Maisot apcep, tad pievieno rīsus (ja lietojat rīsus maisiņos, vispirms tos saspiediet, lai atdalītu graudus vienu no otra), zirņus, sezama eļļu un soju. Vāra uz lielas uguns, līdz rīsi ir karsti, pēc tam iemaisa ananāsu un sagriezto omleti.
Rīsu pudiņš
2 st
4 pers

Nepieciešams:

  • 50g cukura;
  • sviests;
  • 700ml vājpiena;
  • 100g OMA gargraudu rīsi;
  • šķipsniņa rīvēta muskatrieksta;
  • 1 lauru lapu vai mazu citrona miziņu.
  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150C / 130C (ventilatora / gāze).
  2. Rīsus nomazgā. Ar sviestu iesmērē cepšanas trauku, tad ielieciet rīsus un cukuru un samaisiet ar vājpienu. Apkaisa ar muskatriekstiem un virsū pievieno lauru lapu vai citrona miziņu.
  3. Vāra 2 stundas vai tik ilgi, kamēr pudiņu mazliet pakratot, tas maz svārstās/kustās.

Pupiņas

Veģetārie pildītie pipari
3.5 st
6 pers

Nepieciešams:

  • 1/2 tase ūdens;
  • 1 tējkarote sāls;
  • 6 lieli saldie pipari;
  • 1/2 tējkarotes piparu;
  • 4 svaigas bazilika lapas;
  • 2 tases vārītu brūno rīsu;
  • 1 glāze saldās kukurūzas;
  • 3/4 glāzes spageti mērces;
  • 1 mazs sīpols, sasmalcināts;
  • 3 mazi tomāti, sasmalcināti;
  • 3 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
  • 4 ēdamkarotes rīvēta parmezāna siera;
  • 3/4 glāzes kubveida Monterey Jack siers;
  • 1/3 tase sasmalcinātas, nogatavojušās olīvas;
  • 2/3 tases OMA sarkanās pupiņas, izmērcētas un izvārītas.
  1. Rīsus, tomātus, kukurūzu, sīpolus, Montery Jack sieru, olīvas, pupiņas, bazilika lapas, ķiplokus, sāli un piparus ievieto lielā traukā; viegli samaisa. Izgrieziet saldo papriku augšas; izņemiet sēklas. Piepildiet papriku ar sagatavoto maisījumu.
  2. Nelielā traukā sajauciet spageti mērci un ūdeni; pusi maisījuma ielej lēnajā plītī. Pievieno pildītos piparus. Ar atlikušo mērci piepilda papriku. Apkaisa ar parmezāna sieru.
  3. Uzlikt vāku un sautēt 3.5 līdz 4 stundas zemā temperatūrā, vai līdz sakarsēšanai un pipari ir mīksti. Pārkaisa ar atlikušo Parmezāna sieru.
Jēra steiks ar baltām pupiņām
20 min
2 pers

Nepieciešams:

  • 2 jēra kājas steiki;
  • 1 sasmalcināts sīpols;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • nedaudz citrona sulas;
  • sauja koriandra lapu (pēc izvēles);
  • 2 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
  • 1 ēd.k. sasmalcināta svaiga rozmarīna;
  • 200g ķiršu tomātu, sagriezti uz pusēm;
  • 400g OMA baltās pupiņas, izmērcētas un izvārītas.
  1. Jēru var gatavot uz grila vai režģa pannas. Jēru apkaisa ar citrona sulu, nedaudz eļļas, rozmarīnu un garšvielām. Nolikt malā, lai nedaudz ievelkās garšvielas.
  2. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno sīpolus un apcep 5 minūtes, līdz mīksti un zeltaini. Pievienojiet ķiplokus un tomātus un apcepiet, līdz tomāti ir mīksti(nepārcept!). Pievienot pupiņas.
  3. Tālāk uzcept jēru uz grila 3–4 minūtes katru pusi. Var izmantot arī režģa pannu. Sasmalciniet koriandru, ja to izmantojat, un uzkaisiet uz pupiņām pasniegšanai.
Vistas un pupiņu enčilada
60 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 6 vidējas tortiljas;
  • 500ml tomātu pasta;
  • 2 tējk. čipotles pastas;
  • 1 ēdamkarote rapšu eļļas;
  • zaļie salāti, pasniegšanai;
  • 50g čedara siera, sarīvēts;
  • 2 sarkanie sīpoli, sagriezti;
  • 1 tējkarote kečupa vai cukura;
  • 2 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
  • mazs koriandra ķekars, sasmalcināts;
  • 2 sarkanie pipari, bez sēklām un sagriezti šķēlēs;
  • 400g OMA sarkanās pupiņas, izmērcētas un izvārītas;
  • 2 vistas krūtiņas bez ādas, sagrieztas plānās sloksnēs.
  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C / 180C (ventilatora / gāze). Uzkarsē eļļu lielā pannā un pievieno sīpolus, papriku un pusi ķiploku. Cept 15 minūtes, laiku pa laikam maisot, līdz dārzeņi ir mīksti. Iemaisa čipotles pastu, tad cep vēl 1 min. Pievienojiet sagriezto vistu, apcepot no abām pusēm apmēram 5-10 minūtes.
  2. Sajaukt kopā pupiņas, koriandru un 150 ml tomātus pastas. Sajauciet pārējo pastu ar atlikušajiem ķiplokiem un kečupu.
  3. Sadaliet maisījumu starp tortiljām, pēc tam sarullējiet tās. Pusi tomātu pastas ielej kvadrātveida cepšanas traukā, pēc tam ielieciet enčiladas uz augšu. Pārliet ar atlikušo mērci un apkaisa rīvētu sieru, pēc tam cepiet 25-30 minūtes līdz zeltaini brūnai virskārtai.

Manna

Sāļā mannas kūka
40 min
8 pers

Nepieciešams:

  • ¾ tējk soda;
  • 125ml ūdens;
  • 125ml jogurta;
  • Sāls pēc garšas;
  • 40g saldēti zirņi;
  • 165g OMA manna;
  • 2 ēd.k. + 1 tējk eļļa;
  • 1 tējk sinepju sēklas;
  • 1 tējk sezama sēklas;
  • ½ tējk ķimeņu sēklas;
  • 1 mazs, rīvēts burkāns;
  • ½ tējk kurkuma pulveris;
  • 2 ēd.k. sasmalcinātu sīpolu;
  • 1-2 zaļi čilli, smalki sagriezti;
  • ¼-1 tējk sarkanais čilli pulveris;
  • 8g ingvera, nomizots un saspiests pastā;
  • Sauja saldētu vai svaigu zaļo pākšu pupiņu, rupji sasmalcinātas.
  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C un ieeļļo 20-25 cm trauku cepšanai.
  2. Sajauciet mannu, jogurtu, ūdeni, dārzeņus, ingveru, čilli, garšvielas un sāli.
  3. Nelielā katliņā uzkarsē eļļu. Pievienojiet sēklas un apcept 15-20 sekundes līdz ķimenes kļūst aromātiskas. Iemaisīt mīklā, kurai jābūt vidēji biezai konsistencei. Pievieno ūdeni, ja mīkla ir pa biezu.
  4. Iemaisa sodu un noliek malā uz 5 minūtēm. Lej sagatavotajā cepšanas traukā(Šajā brīdī, pa virsu var uzkaisīt papildus sezama sēklas) un cep 35-40 minūtes vai līdz zobu bakstāmais iznāk tīrs iedurot kūkā.
Mannas maize
3st
5 pers

Nepieciešams:

  • 1 glāze silta ūdens;
  • 210g kviešu milti;
  • 1 tējkarote aktīvā sausā rauga;
  • 120g OMA mannas;
  • 70g kviešu milti;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 1 - 2 tējkarotes sāls, pēc garšas.
  1. Ieliet silto ūdeni bļodā un tam piejaukt un sakult raugu.
  2. Pievienot miltus, samaisīt un pārklāt trauku ar plēvi.
  3. Novietot mīklu siltā telpā (istabas temperatūrā), līdz mīkla dubultojas izmēros, apmēram 1 stundu.
  4. Sagatavojiet cepešpannu, kas viegli nokaisīta ar mannu.
  5. Izmaisīt mīklu, lai izspiestu uzrūgušās gaisa kabatas un pievienotu miltus, mannu, sāli un eļļu.
  6. Novieto mīklu uz galda, kas apsmērēts ar miltiem un mīciet ar rokām apmēram 6-7 minūtes.
  7. Mīklu pārnes eļļotā traukā. Mīklu apgrozīt tā, lai visas malas būtu ieeļļotas. Pārklājiet trauku ar plēvi un ļaujiet uzrūgt, līdz dubultojas masā, apmēram 1 stundu.
  8. Uzlikt mīklu uz miltiem nokaisītas darba virsmas.
  9. Ar rokām nedaudz izmīcīt, lai mīklu nedaudz saplacinātu.
  10. Veidojiet mīklu ovālā formā, tad mīklu ielieciet uz sagatavotās pannas un pārklājiet ar eļļotu plēvi, lai nepieliptu.
  11. Ļauj mīklai vēlreiz uzrūgt, līdz dubultojas izmēros, apmēram 1 stundu.
  12. Apmēram 20 minūtes pirms cepšanas, krāsni uzsildīt līdz 200ºC.
  13. Ar asu virtuves nazi var iegriezt 3 līnijas, apmēram 30–45 ° leņķī pret klaipu.
  14. Cept apmēram 35 minūtes, līdz tā ir labi uzbriedusi, zeltaini brūna. Krāsnis var atšķirties, tādēļ, ja 20 minūtes pēc cepšanas maize ir pārāk tumša, atlikušajai cepšanai temperatūru var nogriezt līdz 190 ° C.
  15. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē, līdz brīdim kad ar lāpstiņu var pacelt no cepešpannas, un pēc tam nogaida līdz tā ir pilnībā atdzisusi, lai sagrieztu.
Mannas kupoli
25 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 1 ola;
  • 300g miltu;
  • 125g sviesta;
  • 95g OMA manna;
  • 2 ēd.k. augu eļļa;
  • 550g / 2 tases cukura;
  • 20 blanšētas mandeles;
  • 1 ēd.k.cepamais pulveris.
  1. Vispirms pagatavojiet sīrupu. Ar smalku rīvi sarīvē citrona miziņu bļodā un noliek malā. Izspiest citrona sulu krūzē. Katliņā uz vidējas uguns sajauc 440g cukura un 625ml ūdens un uzvāra. Pievieno citrona sulu, un vāra uz lēnas uguns vēl 15 minūtes. Noņem no uguns un noliek malā, lai atdziest.
  2. Pannā uz lēnas uguns (vai 30 sekundes mikroviļņu krāsnī) izkausē sviestu.
  3. Miltus iesijā maisīšanas traukā un pievieno mannu. Pa vidu izveido bedrīti un ielej sviestu. Pievieno olu. Pievieno atlikušo cukuru, pēc tam pievieno citrona miziņu un cepamo pulveri. Mīca 5 minūtes. Pārklājiet trauku ar mitru drānu un atstājiet 15 minūtes malā.
  4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC.
  5. Mīklu vēlreiz mīciet 5 minūtes, pēc tam sadaliet apmēram divdesmit galda tenisa lieluma bumbiņās. Ar augu eļļu iesmērēt cepešpannu. Novietojiet bumbiņas uz paplātes un iespiediet kupola formā.
  6. Ielieciet mandeli katra kupola augšdaļā, pēc tam cept 25 minūtes.
  7. Izņemiet no cepeškrāsns un pārlejiet sīrupu. Pirms pasniegšanas ļaut atdzist 15 minūtes.

Zirņi

Pelēkie zirņi ar bekonu
2st
4 pers

Nepieciešams:

  • sāls;
  • 75g pērļu grūbas;
  • 1l dārzeņu buljona;
  • pipari (pēc izvēles);
  • 450g OMA pelēkie zirņi;
  • 1 sīpols, sagriezts šķēlēs;
  • 450g bekona, sagriezts kubiņos.
  1. Zirņus un grūbas iemērc uz nakti un tad liek katliņā kopā ar sagrieztu sīpolu.
  2. Apcept bekonu un pievienojiet to pie zirņiem.
  3. Ja nepieciešams, pievieno buljonu, sāli un piparus.
  4. Gatavot lēnām divas stundas.
Zirņu zupa
30 min
4 pers

Nepieciešams:

  • Košera sāls;
  • 2 lauru lapas;
  • 2 ēdamkarotes sviests;
  • 1 kūpināts šķiņķa kauls;
  • 2 tases OMA šķeltie zirņi;
  • Svaigi malti melnie pipari;
  • 1 vidējs sīpols, sagriezts kubiņos;
  • 6 tases vistas vai dārzeņu buljons;
  • 1 ēdamkarote svaigas timiāna lapas;
  • 3 kātiņi selerijas, sagrieztas kubiņos;
  • 3 vidēji burkāni, nomizoti un sagriezti.
  1. Izkausēt sviestu lielā katlā uz vidējas uguns. Pievienojiet sīpolu, seleriju un burkānus un vāriet, līdz sīpoli ir mīksti. Pievienojiet lauru lapas, timiānu, sāli un piparus. Pievienojiet zirņus un samaisiet. Pievieno buljonu un šķiņķa kauliņu un uzvāra.
  2. Vāriet 1 stundu uz mazas uguns. Zirņiem jābūt krēmīgiem un mīkstiem. Ja zirņi kļūst pārāk biezi, pievienojiet nedaudz vairāk buljona vai ūdens. Zupa ir gatava, kad zirņi ir mīksti, gatavošanas laiks ir apmēram 1 līdz 1.5 stundas.
  3. Šķiņķi pārnes uz griešanas dēļa un ļauj nedaudz atdzist. Izņemiet gaļu no kauliem, sasmalciniet un atkal iemaisiet zupā. Nogaršojiet un pēc vajadzības pievieno sāli un piparus, kā arī var pievienot asākai garšai paprikas pulveri. Pirms pasniegšanas izņemt lauru lapas.
Kraukšķīgie šķeltie zirņi
15 min
6 pers

Nepieciešams:

  • 1/2 tējk sāls;
  • 1/4 tējk paprikas;
  • 1/2 tējkarotes ķimeņu;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • 1/4 tējkarotes čili pulvera;
  • 2/3 glāzes OMA šķelto zirņu.
  1. Šķeltos zirņus iepriekš izmērcē 4 stundas. Pēc mērcēšanas tos notecina un pēc tam nosusina, izmantojot papīra dvieli.
  2. Uz vidējas uguns uzkarsēt pannu ar eļļu.
  3. Kad panna ir karsta, pievienojiet šķeltos zirņus kopā ar sāli un garšvielām un bieži maisīt, līdz zirņi zeltaini nokrāsojas un pēc tekstūras ir kraukšķīgi (7-10 minūtes).
  4. Pasniedziet uzreiz vai uzglabājiet hermētiskā traukā.

Mieži

Miežu putra
70 min
6 pers

Nepieciešams:

  • Sāls;
  • 2 vidēji sīpoli;
  • 2/3 krūzes piena;
  • 2 nepilnas krūzes ūdens;
  • 350g kūpinātas krūtiņas;
  • 2 ēdk saldkrējuma sviesta;
  • OMA miežu putraimi, apmēram 200g.
  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Putraimus tikmēr ber bļodā un noskalo.
  2. Biezāku katlu liek uz plīts un liek tajā pāris ēdamkarotes sviesta un ļauj tam uzputot, tad pievieno noskalotos putraimus, pieber krietnu šķipsnu sāls un pārlej ar verdošo ūdeni un apmaisa.
  3. Uzliek katlam vāku un liek cepeškrāsnī uz 20-25 min, vāku neceļ un nepārbauda.
  4. Izņem katliņu un pārlej ar karstu, verdošu pienu, uzliek vāku un liek atpakaļ cepeškrāsnī uz 50-60 min.
  5. Ja vēlas, pievieno vēl sviestu, apmaisa un liek izslēgtā siltajā cepeškrāsnī.
  6. Krūtiņu un sīpolus sīki sagriež un liek uz pannas uz vidējas liesmas apcepties zeltainus.
  7. Putru liek bļodiņās un pārliek ar apcepto krūtiņu.

Prosa

Prosas un zaļumu salāti
40 min
5 pers

Nepieciešams:

  • 1 glāze OMA prosas;
  • 1 glāze lapu spinātu ;
  • 1/4 glāzes baltā vīna;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • 1 - 2 ēdamkarotes sviesta;
  • Jūras sāls un melnie pipari;
  • 2 - 3 glāzes dārzeņu buljona;
  • Svaigi pētersīļi, pasniegšanai;
  • 2 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
  • 1/4 glāzes sasmalcināta parmezāna;
  • 1 1/4 glāze šampinjonu, plānās šķēlēs sagriezti;
  • 1 šalotes vai 1/2 maza baltā sīpola, sagriezts kubiņos;
  1. Pannā ieliet olīveļļu, sautēt šalotes sīpolu, ķiplokus un sēnes uz vidēji lielas uguns. Pievieno 1/4 glāzes baltvīna. Vāra 5 minūtes vai līdz sēnes ir nedaudz mīkstinātas. Nepārcept! Pievieno prosu, maisa aptuveni 2 minūtes.
  2. Pievieno buljonu, sāli un piparus pēc garšas. Izmaisīt.
  3. Uz lēnas plīts uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns 1 stundu 30 minūtes, vai arī kamēr prosa ir mīksta un šķidrums uzsūcas.
  4. Kad tas ir pagatavots, iemaisiet spinātus, vai parmezāna sieru un sajauciet visus kopā. Pasniedz ar svaigiem pētersīļiem.
Krēmveida sēņu risoto ar prosu
15 min
6 pers

Nepieciešams:

  • Melnie pipari;
  • ¼ glāze olīveļļas;
  • 1 glāze žāvētu ķiršu;
  • 2 tases OMA prosas;
  • ¼ glāze sakapātu sīpolu;
  • 1 tējkarote Dižonas sinepju;
  • Pēc garšas košera vai rupja sāls;
  • ¼ glāze šerija vai sarkanvīna etiķa;
  • ½ glāze sagrieztu svaigu bazilika lapu;
  • 4 tases rukolas,sasmalcinātas lielākās lapas;
  • 2 tases sagrieztu sparģeļu, vajadzības gadījumā nomizoti.
  1. Vidējā katliņā uz lielas uguns uzvāra ūdeni, pievieno sāli un pievieno sparģeļus. Uzlikt vāku un vāriet 2 minūtes, pēc tam izņemt un noskalot zem auksta ūdens, lai pārtrauktu gatavošanu un saglabātu zaļo krāsu sparģeļiem.
  2. Lielā traukā samaisa eļļu, etiķi, sīpolus, sinepes, sāli un piparus. Pievieno atdzesētos sparģeļus, rukolu, baziliku, ķiršus un prosu. Maisīt visu, pēc tam pievienot mērci, un pasniegt.
Vegānu prosas suši
50 min
4 pers

Nepieciešams:

  • 5 nori lapas;
  • ¼ tējkarote sāls;
  • 250g OMA prosa;
  • ½ tējk sāls(prosai);
  • 1 ēdamkarote eļļas;
  • 100g rāceņi, sakapāti;
  • 100g bietes, sakapāti;
  • 1200ml ūdens(prosai);
  • 100g burkāni, sakapāti;
  • sojas mērce pasniegšanai;
  • 100g sakņu selerijas, sakapāti;
  • 180ml auksta ūdens(Brokoļu krēmam);
  • 1 ēdamkarote sojas mērce(Brokoļu krēmam);
  • 50g svaigu brokoļu ziedkopu(Brokoļu krēmam);
  • 50g mizotas saulespuķu sēklas(Brokoļu krēmam);
  • ¼ Ēdamkarotes ābolu sidra etiķa vai baltvīna etiķa.(Brokoļu krēmam)
  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C. Cepšanas paplāti pārklāj ar cepamo papīru. Burkānu, rāceņu un sakņu selerijas sloksnes sajauc ar eļļu un uzliek uz paplātes. Sajaukt biešu sloksnes ar eļļu, bet, pagaidām turiet tās atsevišķi. Apkaisa dārzeņus ar sāli. Kad krāsns ir sasniegusi temperatūru, cepiet dārzeņus 35 minūtes vai līdz dārzeņi ir mīksti un zeltaini brūni. Atdzesējiet tos.
  2. Pa to laiku sagatavo prosu. Sajauc prosu ar ūdeni un sāli un uzvāra. Vāra uz vidējas uguns apmēram 15 minūtes, līdz prosa ir mīksta. Noliek malā un atdzesē. Pa to laiku 15 minūtes vāra saulespuķu sēklas un brokoļus lielā ūdens daudzumā. Nokāš un noskalo ar aukstu ūdeni. Pievienojiet tos maisītājam kopā ar aukstu ūdeni, sojas mērci un etiķi. Blenderē pāris minūtes, līdz krēmīga konsistence.
  3. Paņemt nori lapas un nolikt to uz dēlīša, spīdīgās puses apakšā. Pievienojiet pāris ēdamkarotes prosas un izklājiet to. Pievienojiet dažus grauzdētus dārzeņus un apmēram ēdamkaroti brokoļu krēma. Samitrināt nori augšējo malu ar nelielu daudzuma ūdens un sarullējiet to ciešā suši rullītī. Turpiniet arī ar pārējiem, līdz jums ir 5 suši ruļļi. Izmantojiet mitru un asu nazi, lai sagrieztu suši gabalos. Pasniedz ar sojas mērci vai tamari un atlikušo brokoļu krēmu.

SIA Oma Food © 2022